Premda je moja prva zbirka poezije bila objavljena 30. lipnja 2016. godine, ona svoje pravo mjesto među čitateljima nije pronašla do nedavno. U travnju ove godine aplicirala sam na natječaju za nagradu koja nosi ime prvoga ilirca u Bosni, „fra Martin Nedić“, i 15. lipnja primila svoju prvu književnu nagradu.

Rođena sam u Brčkom, Bosna i Hercegovina, a prve dvije godine života provela sam u Tolisi, čija zaklada „Terra Tolis“ nagradu i dodjeljuje – tako da je značaj ovoga dobitka dvostruk: prva zbirka poezije donijela mi je prvu književnu nagradu, i to u okviru manifestacije zavičaja s kojim više od dva desetljeća nisam imala skoro nikakav doticaj.

Što li su sve posebnosti moje zbirke? Zaista, i sama se nad njome mogu čuditi. Sastavljena je od 399 haikua svedenih pod nazivom „Zlatno doba“. Sastoji se od tri poglavlja, „Suho cvijeće“, „Dobro činiti“ te „Pjesnik u čežnji“, od kojih svaki sadrži 100 haikua – po jedan uvodni, koji je ujedno nositelj naziva, i 99 koji slijede. Tih 99 raspoređeni su na 33 stranice, na svakoj stranici po tri, pri čemu prvi stih prvog, drugi stih drugog i treći stih trećeg čini četvrti haiku na svakoj od stranica. Nadam se da ne zvuči suviše komplicirano! Od svoga sam umjetničkoga rada načinila jednu umnu igru.

Više o samome sadržaju dat će dio iz govora nastao neposredno nakon dodjeljene nagrade, a u ovakvoj je formi preuzet s portala „Radio Orašje“.

„Jako sam sretna što sam ovdje i što je nagrada „fra Martin Nedić“ stigla upravo u moje ruke. U dugogodišnjem stvaralaštvu pisala sam zbirke sonetne poezije, a ovaj puta odlučila sam se za zbirku haiku poezije. Najviše sam se bazirala na lijepe osjećaje u mojem životu, nešto što me uzdiže i što bi moglo biti kao neka pouka drugim ljudima. I dan danas okupirani smo vrlo negativnim vijestima i kao pjesnikinja željela sam promijeniti svijet“, poručila je Nevenka, te naglasila da je u prvi dio zbirke uvrstila nježne osjećaje, nostalgiju i uspomene na svoje djetinjstvo. – „U drugi dio uvrstila sam sve haikue u kojim sam govorila o lijepim aspektima života, prijateljstvu, zaljubljenosti i ljubavi. U poglavlju „Pjesnik u čežnji“ sebe sam izjasnila na način da sam govorila što bi pjesnik htio promijeniti, što vidi i za čime čezne. Najiskrenije se nadam da će moji haikui, u rukama onih koji budu držali knjigu, promijeniti svijet.“

DSC_5419
Moja zbirka poezije osma je po redu dobitnica nagrade “fra Martin Nedić”, nagrade koja se 2010. godine počela dodjeljivati u sklopu manifestacije “Dani Tolise”.
DSC_5438
Spontani trenutak s dodjele nagrade koju je uručio prof. Mario Oršolić, predsjednik Upravnog odbora Zaklade “Terra Tolis”.

I prije ovoga događaja, vijest o mojoj zbirci dosegnula je nekoliko časopisa, bilo u obliku osvrta ili križaljkama s nazivom moje zbirke kao ključnim pojmovima. Na e-mail mi pristižu javljanja onih koji su zbirku pročitali ili onih koji ju žele pročitati te me cjelina svih tih događanja doista raduje.

Processed with VSCO with a4 preset

Ukoliko želite zatražiti vlastiti primjerak zbirke, ne oklijevajte pisati na: glorialamarr@gmail.com

Hvala na čitanju!


Summary. Even though I published my first poetry book in June 2016, it got the real significance a year afterwards, as it brought me my first literary award. (…) I was born in Brčko, Bosnia and Herzegovina, and first two years of my life I lived in Tolisa, where was the literary award “fra Martin Nedić” created – so the recognition of this kind also became an awakening of something that existed before. What are the specifications of my poetry book? Its title could be translated as “The golden age” and it contains 399 haiku poems which are organized in a very specific way in three chapters. Each chapter has one haiku as its introduction and 99 of them spread on 33 pages – three of them on each page where the first verse of the first one, the second verse of the second one and the third verse of the third one makes the forth haiku on each of them! Unfortunately, there is no English version of it, but I am motivated to have it in the future!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s